Nový prístup môže odhaliť najväčšiu záhadu: Ako vznikol život na zemi?

Ako vznikol život na Zemi? vedci by už čoskoro mohli mať odpoveď

Zdroj: Unsplash (Kendrick Fernandez, CDC), Úprava: VeZau.sk

Stačí sa pozrieť okolo nás a hneď uvidíme, že Zem je planétou plnou života. Dnes sa predpokladá, že prvé základné aspekty biológie sa objavili pomerne skoro v evolučnej histórii planéty. Samotný počiatok života je však niečo, čo vo vedeckej komunite ostáva nevyriešeným problémom a zároveň o ňom môžeme hovoriť aj ako o jednej z najväčších otázok vedy.

Výskumníci sa pokúšajú popísať záhady vzniku života cez laboratórne experimenty, ktoré simulujú podmienky, aké na našej planéte existovali pred miliardami rokov. Cez tieto podmienky hľadajú chemické reakcie a iné procesy, ktoré by mohli viesť ku vzniku rovnakých biomolekúl a metabolických reakcií pozorovaných v dnešných organizmoch.

Ak si predstavíme pyramídu, potom môžeme o tomto druhu výskumu hovoriť aj ako o výskumoch, ktoré sa snažia od základov dopracovať až k úplnému vrcholu života, teda k dnes žijúcim organizmom. V základni tejto biologickej pyramídy sa nachádzajú prebiotické látky, ktoré možno považovať za základ všetkého života na Zemi. Prebiotické chemické experimenty už dnes vedcom ukazujú ako mohol život vzniknúť, no nedokážu povedať ktorý z realistických scenárov je ten správny.

V rámci nového výskumu vedci z Oberlin College, spolu s výskumníkmi z NASA’s Jet Propulsion Laboratory, hľadajú spôsob ako by mohli premostiť túto metodologickú priepasť. Veria, že túto klasickú metodológiu výskumov „zdola-hore“, by sme mohli spojiť s opačným prístupom, ktorý by sa pozeral na vznik života od špicu pyramídy až k základom, teda „zhora-dole“. V praxi teda hovoríme o experimentoch, ktoré by sa pokúsili rekonštruovať evolúciu prvých životných foriem. Spojením týchto výskumov by sme mohli získať odpoveď na to, ako život na Zemi skutočne vznikol.

Odpoveď na jednu z najväčších otázok vedy

Jeden z možných výskumov kombinujúci oba prístupy je výskum elektrónového transportného reťazca. Ide o typ metabolického procesu, ktorý využíva množstvo rozličných organizmov na Zemi, od baktérií až po ľudí. Tento proces umožňuje životu produkovať použiteľnú formu chemickej energie. Existuje množstvo typov tohto procesu, každý z nich špecializovaný na konkrétnu životnú formu.

Výskumníci však vysvetľujú, že ak sa pozrieme na tento proces zvrchu-nadol, všimneme si, že tento špecifický proces vidíme nielen u dnešných organizmov, no môže siahať až k úplným počiatkom evolučnej histórie života na Zemi. Zároveň sa objavujú dôkazy, že tento proces mohol prebiehať ešte pred vznikom života samotného, v mineráloch a vode na planéte.

Kombináciou výskumov zaoberajúcich sa procesmi v dávnej histórii Zeme a sledovaním univerzálnych biologických procesov až k ich základom by výskumníci mohli získať odpoveď na jednu z najväčších otázok vedy, ako presne vznikol život na Zemi. Pochopením toho ako na Zemi vznikal život nám umožní charakterizovať podobné podmienky aj za hranicami našej planéty alebo sústavy.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: