Galaxia Nube by nemala existovať: Je takmer neviditeľná a nemá ju čo držať pokope

Výskumníci odhalili trpasličiu galaxiu Nube, ktorá by nemala existovať.

Zdroj: ESA/Hubble, Digitized Sky Survey 2

Vedci objavili záhadnú trpasličiu galaxiu, pomenovanú Nube, ktorá mení naše chápanie vesmíru.

Tento objekt, charakterizuje mimoriadne slabá svetelnosť, je takmer neviditeľný. To vedcom komplikuje určenie jeho presnej polohy. Novoobjavená galaxia Nube, (v španielčine „oblak“) autori predstavili v štúdii v časopise Astronomy & Astrophysics, informuje portál Live Science.

Galaxia Nube je extrémne difúznou, čo znamená, že sú hviezdy ďaleko od seba a výsledkom toho je to, že galaxia nevyžaruje takmer žiadne svetlo. Je približne 10-krát slabšia ako väčšina známych trpasličích galaxií a zároveň 10-krát širšia vzhľadom na to, koľko hviezd galaxia ukrýva. Objav Nube prichádza z analýzy dát z projektu Sloan Digital Sky Survey. Výskumníci použili snímky z teleskopov Green Bank a Gran Telescopio Canarias na získanie lepšieho pohľadu na túto zaujímavú galaxiu. Aj napriek ich úsiliu však ostáva presná vzdialenosť Nube od Mliečnej cesty neistá. Predpokladá sa, že je vzdialená asi 300 miliónov svetelných rokov.

V Nube je rozloženie hviezd nezvyčajne jednotné po celom jej objeme, na rozdiel od bežných galaxií, kde hustota hviezd klesá od centra k okrajom. Výskumníci sa pýtajú, ako je možné, že galaxia drží pokope, hoci nemá v jadre dostatočné množstvo hmoty. Viac hmoty v jadre galaxie by vytvorili dostatočne silnú gravitáciu na to, aby udržali zvyšok hviezd pokope. Tradičné teórie naznačujú, že gravitačné anomálie sú spôsobené temnou hmotou, záhadným typom hmoty, ktorá neinteraguje so svetlom a tvorí značnú časť hmoty vesmíru.

Galaxia, ktorú tvorí výlučne temná hmota

Nube svojimi vlastnosťami vyzýva naše súčasné pochopenie temnej hmoty, čím otvára diskusiu o jej možnej nízkej hmotnosti. Ignacio Trujillo, spoluautor štúdie a astrofyzik, naznačil, že zvláštne vlastnosti Nube môžu mať za následok, že častice temnej hmoty sú extrémne ľahké.

„Toto by mohlo byť dôkazom kvantových vlastností na galaktickej škále, čo by mohlo zjednocovať svet najmenších častíc s tým najväčším,“ uviedol.

Napriek nejasnostiam, ktoré Nube prináša, vedci sú nadšení z možnosti objavu ďalších podobne difúznych galaxií, ktoré by mohli ponúknuť nové stopy a pomôcť lepšie pochopiť vesmír. Tento objav nie lenže vyvoláva dôležité otázky o formovaní galaxií a povahe temnej hmoty, ale môže tiež slúžiť ako kľúč k novým objavom v astronómii a astrofyzike.

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: