Znepokojivo veľa ľudí tají keď sú chorí: Prečo to robíme?

Znepokojivo veľa ľudí tají keď sú chorí

Zdroj: Unsplash (CDC, engin akyurt), Úprava: VeZau.sk

Výskumníci z University of Michigan v novej štúdii zistili, že znepokojivé množstvo ľudí má tendenciu nákazlivú chorobu skrývať, len aby nevynechali prácu alebo aby mohli cestovať, či sa zúčastniť sociálnej udalosti. Tento výskum je publikovaný v časopise Psychological Science.  

Nová práca pozostáva zo série prieskumov, do ktorých sa zapojili ako zdraví, tak aj chorí dospelí ľudia. Autori výskumu oslovili viac ako 4-tisíc dobrovoľníkov. Až 75% z nich uviedlo, že aspoň raz už infekčnú chorobu pred inými skrývali, alebo by to urobili v budúcnosti.  

Lenže čo ľudí k zakrývaniu choroby vedie? Ako najčastejšie dôvody uviedli cestovanie lietadlom, rande, či zúčastnenie sa na inej sociálnej akcii, na ktorú chceli ísť. Zaujímavé, že aj viac ako 60% zdravotníkov aspoň raz prišlo do práce s chorobou.  

Zo štúdie zároveň vyplynulo aj to, že existuje rozdiel medzi tým, čo si človek myslí že spraví a tým, čo skutočne urobí, keď ochorie.  

“Zdraví ľudia tvrdili, že by neskrývali žiadnu závažnejšiu infekčnú chorobu, takú čo sa ľahko šíri a má závažnejšie symptómy. Aktívne chorí ľudia však tvrdili, že by chorobu zakrývali bez ohľadu na to, ako riziková by pre iných mohla byť,” tvrdí Wilson N. Merrel, vedúci novej štúdie.  

Znepokojivo veľa ľudí sa chorobu snaží zakrývať

Jednu z prvých štúdii výskumníci začali ešte v marci 2020, začiatkom pandémie COVID-19. Aj v tomto prípade pozorovali, ako ľudia aktívne zakrývajú svoje symptómy a nepovedali iným, že sa cítia chorí. Niektorí dokonca falšovali povinné výsledky testov. V tomto prípade až 70% opýtaných potvrdilo, že zakrývali svoje symptómy. Väčšina sa tak rozhodla preto, lebo zamestnanie nepreplácalo PN-ku. Ďalší dôvod bol, že im choroba narúšala sociálne plány. Čo sa však COVID-19 týka, tam bola situácia výrazne lepšia. Len 5% opýtaných zakrývalo túto chorobu.  

Podobné výsledky vedci dostávali aj pri dvoch nasledujúcich štúdiách. Ako sme už spomenuli, dokopy sa opýtali viac ako 4-tisíc dobrovoľníkov a 75% z nich aspoň raz chorobu ukrývalo. Zároveň zdraví ľudia majú tendenciu hovoriť, že ak by boli chorí, chorobu by ďalej nešírili. Chorí ľudia majú väčšiu pravdepodobnosť že budú svoju chorobu zakrývať.  

“Výsledky nám naznačujú, že zdraví a chorí ľudia hodnotia dôsledky svojho konania inak. Chorí ľudia sú spravidla menej citlivý na šíriteľnosť a závažnosť ich choroby voči ostatným,” Vysvetlil Merrel.  

Merrel vysvetľuje, že chorí ľudia môžu svoju chorobu zakrývať aj zo sociálnych dôsledkov. Spravidla zdraví ľudia nereagujú až tak dobre na chorého človeka a majú tendenciu sa mu vyhýbať. Preto dáva zmysel, že svoje príznaky sa budú pokúšať zakryť. Celkovo autori štúdie naznačujú, že zakrývanie choroby predstavuje pomerne výrazný problém a nemali by sme sa spoliehať na to, že si každý chorý človek vstúpi do svedomia.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: