Fascinujúci Príbeh posledných primátov Severnej Ameriky

Fascinujúci príbeh posledných primátov Severnej Ameriky

Zdroj: Kristen Tietjen, Vedecká ilustrátorka with the KU Biodiversity Institute and Natural History Museum.

Ekgmowechashala je názov posledného primáta, ktorý obýval územie Severnej Ameriky predtým, než na toto územie prišli Homo sapiens. Ako podotýkajú výskumníci z University of Kansas, príbeh tohto samotára je hodný westernu.  

Autori novej štúdie tvrdia, že začiatok konca primátov Ekgmowechashala začal pred približne 30-miliónmi rokov, len krátko po zlome období eocén a oligocén. Počas tohto zlomového obdobia prechádzala Severná Amerika výrazným ochladzovaním a vysúšaním. Táto transformácia urobila z kontinentu nepriaznivejšie miesto pre posledných primátov.  

Výskumníci v rámci novej štúdie získali do rúk nové dôkazy, ktoré nám dopĺňajú fascinujúci príbeh týchto primátov. Výskum založili autori na základe fosílií zubov a čeľustí, ktoré našli v Nebraske a v Číne. Ako prvé ale museli vedci rekonštruovať rodostrom druhu Ekgmowechashala, k čomu im dopomohol objav ďalších príbuzných druhov. Výskum zároveň poukázal aj na niečo fascinujúcejšie. Ekgmowechashala nebol produktom prirodzenej evolúcie v rámci kontinentu, no dostal sa naň ako imigrant.  

“Náš projekt sa zameriava na mimoriadne výrazné fosílie primáta, ktorý bol paleontológom známy už od 60. rokov minulého storočia. Vďaka svojej jedinečnej morfológii a reprezentácií len cez dentálne ostatky, vedci dlhú dobu diskutovali kde tento druh patrí na evolučnom strome cicavcov. Vzhľad primátov, rovnako ako aj kedy sa objavili v Severnej Amerike, robia z tohto tvora veľmi neobvyklého primáta,” tvrdí vedúca štúdie, Kathleen Rust.  

Rust dodáva, že sa Ekgmowechashala objavil vo fosílnom zázname približne 4-milióny rokov po vyhynutí všetkých ostatných severoamerických primátov. Toto vymieranie sa odohralo pred 34-miliónmi rokov. Prelom prišiel v 90. rokoch, keď vedci objavili fosíliu podobnú druhu Ekgmowechashala v Číne.  

Fascinujúce počiatky posledných primátov v Severnej Amerike

“Keď som chytil do rúk čeľusť, okamžite som vedel, čo to držím v ruke. Nečakali sme, že v číne objavíme živočícha, ktorý sa tak podobá tomuto bizarnému primátovi zo Severnej Ameriky,” vysvetľuje spoluautor štúdie, Chris Beard.  

Analýza potvrdila, že medzi primátmi Ekgmowechashala a čínskymi primátmi. Na základe tejto práce vedci dokázali povedať, ako sa Ekgmowechashala dostala do Nebrasky milióny rokov potom, ako vyhynuli ostatné primáty v oblasti.  

Výskum jasne potvrdil, že Ekgmowechashala nie je výsledkom evolúcie, teda nevznikol zo staršieho severoamerického druhu, ktorý sa dokázal prispôsobiť na chladnejšie a suchšie podmienky. Namiesto toho ide o druh, ktorý sa na územie Severnej Ameriky dostal o čosi neskôr. Zaujímavé je, že s najväčšou pravdepodobnosťou nasledoval rovnakú trasu, ako aj prví ľudia, ktorí na toto územie zavítali oveľa neskôr.  

“Naša práca dokazuje, že Ekgmowechashala nie je preživším skorších severoamerických primátov. Namiesto toho ide o migrantov, ktorí sa vyvinuli v Ázii a následne sa presunuli do Severnej Ameriky,” vysvetľuje Rust.  

Autori výskum uzatvárajú tým, že je fascinujúce pozorovať komplexné procesy planéty, ktorú sami obývame.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: