V zdravom tele zdravý duch: Takto môže lepší telesný obraz pomôcť duševnému zdraviu

Lepší telesný obraz môže viesť k lepšiemu duševnému zdraviu

Zdroj: Unsplash (Jennifer Burk)

Žijeme v digitálnej dobe a sociálne siete sa dnes stali súčasťou našich životov. Mnohé štúdie sa venujú témam používania sociálnych sietí a ich dopadu na naše psychické zdravie a to, ako vnímame naše telo.  

V týchto štúdiach autori upozorňujú, že časté používanie sociálnych sietí môže viesť k depresii, pocitom úzkosti, alebo iným problémom, spojeným s duševným zdravím. Zároveň sa často hovorí o tom, že hlavne v prípade mladých dievčat sa môžu objaviť aj problémy s tým, ako vnímajú vlastné telo. Výskumníci z Anglia Ruskin University sa vo svojej novej práci lepšie pozreli na to, ako môže vnímanie vlastného tela ovplyvniť ďalšie aspekty bytia, hlavne teda či ovplyvňuje to, ako sú ľudia spokojní so životom.  

Autori vykonali jednu z najväčších štúdií, venujúcu sa tejto problematike. Do výskumu sa zapojilo viac ako 56-tisíc dobrovoľníkov z 65 krajín. Výskumníci sa zameriavali na to, či si dobrovoľníci vážia svoje telo. V tomto prípade to znamená či sa im páčil ich fyzický vzhľad, či rešpektovali svoje telo a či sledovali ideály krásy, ktoré sa propagujú v televízii, na internete, či v iných médiách.  

Výsledky štúdie jasne ukázali, že čím pozitívnejšie vnímame vlastný telesný obraz, tým pozitívnejší máme celkový pohľad na život. To možno nikoho neprekvapí, no pozitívnejšie vnímanie tela viedlo aj k lepšiemu sebavedomiu, zdravším stravovacím návykom a menšiemu riziku depresie, či úzkosti. K rovnakým výsledkom dospeli už predchádzajúce štúdie, no autori išli ešte kúsok ďalej.  

Ako ovplyvňuje vnímanie tela naše duševné zdravie?

V rámci výskumu mali dobrovoľníci vyplniť dotazník Body Appreciation Scale-2, skrátene BAS-2. V ňom sa nachádzalo 10 výrokov, vrátane “Rešpektujem svoje telo” a “Oceňujem odlišné a jedinečné charakteristiky svojho tela”. 

Z dát vyplýva, že ak má človek lepší obraz o svojom tele, potom má pozitívnejší život. Ukázalo sa, že zdravšie vnímanie tela majú skôr ľudia, ktorí sú slobodní, v porovnaní s ľuďmi v manželskom alebo partnerskom zväzku. Pozitívnejší obraz o tele mali aj ľudia žijúci vo vidieckych oblastiach. Zároveň sa ukázalo, že spokojnosť so svojim telom závisí sčasti aj na krajine. Najmenej sú s telom spokojní obyvatelia Austrálie, Indie a Spojeného kráľovstva. Najspokojnejší sú zas občania Malty.  

“Naše zistenia poukazujú na to, že pozitívnejšie vnímanie svojho tela sa spája s lepším psychologickým zdravím. Tu vidíme potrebu nájsť spôsoby, ako globálne podporovať viac pozitívnejší pohľad na telo,” tvrdí Viren Swami, vedúci štúdie.  

Ľudia žijúci v mestách môžu pociťovať silný tlak podriadiť sa telesným ideálom, ktoré propaguje západná spoločnosť. Ľudia žijúci na vidieku žijú v úzkom kontakte s prírodou, čo tiež môže podporovať zdravší obraz o tele.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: