Extázou proti traume? Takáto liečba má potenciál, tvrdia vedci

Bude sa MDMA používať na liečbu psychologických problémov?

Zdroj: Unsplash (Pim Myten, Towfiqu barbhuiya), Úprava: VeZau.sk

MDMA je rekreačná psychedelická látka, ktorá sa najčastejšie užíva v kluboch. Medzi jej účinky patrí znásobenie pocitu blízkosti a sociálnej väzby s inými ľuďmi. Bežne je táto látka známa ako extáza. 

V rámci nového výskumu vedci z University of Chicago tvrdia, že vďaka týmto účinkom by sa mohla extáza používať ako doplnok k tradičnej psychologickej liečbe. Výskumníci majú za sebou už dva úspešné klinické testy, v rámci ktorých liečili pacientov trpiacich posttraumatickou stresovou poruchou, PTSD, aj za pomoci extázy.  

Výskum vedcov sa pozrel bližšie aj na to, ako MDMA ovplyvňuje sociálne interakcie. To zisťovali kontrolnými experimentmi, v rámci ktorých dobrovoľníci so súhlasom užili MDMA. Následne popisovali, ako sa cítili viac prepojení so svojim konverzačným priateľom, na rozdiel od ľudí , ktorí užili len placebo tabletku. Prekvapivou časťou štúdie bolo, že časť dobrovoľníkov užila aj metamfetamín, ktorí nemá rovnaké účinky ako extáza a vplýva na trošku odlišné receptory v mozgu. Táto skupina však pociťovala podobné pocity prepojenia ako ľudia užívajúci MDMA.  

“MDMA zvýšila pocit spojenia s partnerom, pričom vyvolala aj pocit zmysluplnejšej konverzácie. Rovnaký účinok sme našli aj pri metamfetamíne. Z lekárskeho hľadiska existujú medzi týmito dvoma drogami rozdiely, čiže môže existovať aj rozdiel v tom, ako tieto drogy vyvolávajú pocit blízkosti,” tvrdí Hanna Molla, jedna z autorov štúdie.  

Molla pracuje so svojimi kolegami v laborátóriu, ktoré sa špecializuje na výskum účinkov odlišných drog na sociálne interakcie. V rámci tohto výskumu vedci zohnali zdravých dospelých dobrovoľníkov a následne ich dali do skupiny s človekom, ktorého nikdy nevideli. Niekedy im dali 100 mg dávku MDMA, inokedy dostali placebo. Dobrovoľníkom lekári nepovedali, či je v kapsule droga, alebo placebo látka.  

Po užití kapsule sa museli dobrovoľníci rozprávať s konverzačným partnerom. Vedci im ponúkli niekoľko “pomôcok”, ktoré pomohli rozprúdiť rôzne typy bežných konverzácií, napríklad o obľúbených televíznych seriáloch alebo sviatkoch. Konverzácie nemali vyvolať hlbokú filozofickú, alebo emocionálnu debatu.  

MDMA alebo metamfetamín?

Podobný experiment vedci skúsili aj s metamfetamínom, pričom dobrovoľníkom dali dávku 20 mg drogy. Metamfetamín je známy pre svoju schopnosť vyvolať u ľudí závislosť, no bežne sa v medicíne využíva. Pacientom sa droga v malom množstve podáva napríklad pri liečení narkolepsie alebo ADHD.  

V prípade oboch experimentov dobrovoľníci nakoniec hodnotili kvalitu konverzácie s partnerom. Popri tom vedci zobrali vzorku slín, aby odmerali hodnoty oxytocínu, hormónu, ktorý sa spája s posilňovaním sociálnych väzieb medzi ľuďmi. Dobrovoľníci, ktorí užili MDMA, pociťovali väčšie prepojenie so svojim konverzačným partnerom a mali o ňom pozitívnejšie pocity. MDMA zároveň zvýšilo hladiny oxytocínu v tele.  

Autori štúdie naznačujú, že jedného dňa by mohla extáza pomôcť aj pri tradičnej psychologickej liečbe. Pacienti by si mohli vytvoriť hlbšie a pozitívnejšie puto s psychológom a tým pádom by sa cítili príjemnejšie pri rozhovoroch o svojich pocitoch a problémoch.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: