Bežné čistiace prostriedky uvoľnujú množstvo toxických látok: tie sa spájajú s astmou, aj s rakovinou

Čistiace prostriedky uvoľňujú do okolia množstvo zdraviu škodlivých látok

Zdroj: Unsplash (JESHOOTS.COM), Pixabay (51581), Úprava: VeZau.sk

Pri upratovaní bytu používame množstvo čistiacich prostriedkov, no podľa najnovšieho výskumu z Environmental Working Group sa môže s podobnými čistiacimi produktami spájať nejedno zdravotné riziko.  

Výskumnící v rámci svojej práce analyzovali 30 čistiacich produktov, medzi ktorými sa našli ako univerzálne produkty, tak aj špeciálne prípravky na čistenie skla, iných povrchov alebo osviežovače vzduchu. Zistenia výskumu upozorňujú na to, že bežné každodenné prípravky môžu do ovzdušia uvoľniť množstvo potenciálne škodlivých prchavých organických zlúčenín.  

Možno ste sa už aj vy stretli s tým, že ak ste čistili kúpeľňu Domestosom, mohli ste mať podráždené sliznice. Aj to je jeden z prejavov prchavých organických zlúčenín. Sú to krátkodobé stavy, no dopad na zdravie môže byť oveľa závažnejší.  

O nič lepšie na tom nie sú ani produkty, ktoré nesú označenie “ekologické”. V 30 skúmaných produktoch odhalili dokopy 530 jedinečných prchavých organických zlúčenín. Z nich môžeme 193 považovať za škodlivé. Tieto škodlivé látky majú potenciál poškodiť respiračnú sústavu, zvýšiť riziko vývoja rakoviny, alebo mať negatívny vplyv na vývoj alebo rozmnožovanie.  

Prchavé organické zlúčeniny znečisťujú ovzdušie ako v interiéroch, tak v exteriéri. Výskum ale zistil, že v interiéri znečisťujú vzduch dva až päťnásobne viac. Podľa niektorých odhadov však môžu znečisťovať vzduch vo vnútri až desaťkrát viac ako vonku. Niektoré produkty môžu vylučovať škodlivé látky celé dni až týždne, v najhorších prípadoch až mesiace.  

“Naša práca má slúžiť ako upozornenie ako pre regulačné úrady, tak aj pre samotných spotrebiteľov. Je dôležité vedieť o potenciálnych rizikách, ktoré sa spájajú s uvoľňovaním látok do vzduchu, ktorý dýchame,” vysvetľuje Alexis Temkin, toxikologička a jedna z autorov výskumu.  

Obmedzenie škodlivých zlúčenín

Riešením ako obmedziť, no nie úplne odstrániť, škodlivé prchavé organické zlúčeniny je voliť ekologické produkty, obzvlášť tie bez vône. Hoci ekologické produkty nie sú úplne bezpečné, vylučujú menej škodlivín ako bežné čistiace prostriedky, približne o polovicu. Najmenej škodlivých látok produkovali ekologické produkty, ktoré boli bez vône. V tomto prípade hovoríme o približne osemnásobne menšom vylučovaní škodlivých prchavých organických zlúčenín ako v prípade bežných prípravkov.  

Škodlivé prchavé organické zlúčeniny predstavujú vážne riziko pre zdravie človeka. Výskumy dokázali, že ľudia pracujúci v upratovacom priemysle majú až o 50% vyššie riziko vývoja astmy a 43% vyššie riziko vývoja Chronickej obštrukčnej choroby pľúc. Ženy zároveň majú vyššie riziko vývoja rakoviny pľúc.  

Okrem nás však tieto látky škodia aj prostrediu. Štúdia z roku 2018 ukázala že prchavé organické zlúčeniny môžu prispieť aj k celkovému znečisteniu ovzdušia, čo je samo o sebe dnes pomerne vážny problém. Približne polovica prchavých organických zlúčenín, ktoré prispievajú k znečisteniu vzduchu, pochádza z bežne používaných čistiacich prípravkov.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: