Umelá inteligencia dokáže odhaliť schizofréniu: Vyčíta to z reči človeka

Umelá inteligencia dokáže odhaliť schizofréniu

Zdroj: Unsplash (Camila Quintero Franco), pixabay (KELLEPICS), Úprava: VeZau.sk

Výskumníci z University College London v rámci nového výskumu vytvorili AI jazykový model, ktorý dokáže identifikovať jemné rečové charakteristiky ľudí trpiacich schizofréniou. Veria, že v budúcnosti by mohla umelá inteligencia pomôcť aj pri diagnóze ďalších psychických porúch.  

V súčasnosti psychiater diagnostikuje schizofréniu pacientovi jedine prostredníctvom rozhovorov so samotným pacientom a jeho blízkymi. Inak sa táto duševná porucha identifikovať nedá, ani prostredníctvom snímok mozgu, či krvných testov. Keďže momentálne diagnóza stojí len na pleciach vyšetrujúceho lekára, to bráni hlbšiemu pochopeniu možného vzniku poruchy, či monitorovanie liečby.  

Autori štúdie v rámci nového experimentu pracovali s 26 dobrovoľníkmi trpiacimi schizofréniou a 26 zdravými ľuďmi, ktorí slúžili ako kontrolná vzorka. Obe skupiny dostali dve úlohy, ktoré sa zameriavali na  verbálnu plynulosť. Jednou z úloh bolo za päť minút vymenovať čo najviac slov, ktoré patrili buď do kategórie zvierat, alebo sa začínajú na písmeno P.  

Odpovede analyzoval AI jazykový model, ktorý veci trénovali na obrovskej kope textu z internetu. Vedci v tomto smere skúmali, či môžu byť slová, ktoré si zdraví ľudia spontánne vybavia, predpovedané, a či táto pravdepodobnosť klesá pri pacientoch so schizofréniou.  

Výsledky ukázali, že odpovede zdravých ľudí sú predpovedateľnejšie umelou inteligenciou než odpovede schizofrenikov. Čím závažnejšie symptómy, tým bol rozdiel výraznejší.  

Autori štúdie predpokladajú, že príčinou týchto rozdielov je spôsob, akým sa mozog učí vzťahy medzi spomienkami a myšlienkami. Pri tomto procese ukladá informácie do takzvaných kognitívnych máp.  

“Až donedávna bola automatická analýza jazyka niečo, čo bolo mimo dosah doktorov a vedcov. S príchodom umelej inteligencie a jazykových modelov sa to mení,” tvrdí vedúci výskumu, doktor Matthew Nour.  

Nour vysvetľuje, že vďaka tomuto výskumu môžu ďalší vedci nájsť nové spôsoby, ako priviesť umelú inteligenciu do odboru psychiatrie. Práve psychiatria a psychológia sú odbory, ktoré sú veľmi úzko previazané s jazykom a významom.

Nové spôsoby diagnózy schizofrénie  

Schizofrénia je závažná duševná porucha, ktorá postihuje globálne približne 24-miliónov ľudí. Medzi najčastejšie symptómy patria halucinácie, preludy, mätúce myšlienky, či zmeny správania.  

Autori štúdie tvrdia, že v ďalších krokoch by chceli vyskúšať svoj model na väčšej vzorke pacientov. Obšírnejšie testy preukážu, či by mohol byť model v budúcnosti vhodný na klinické použitie.  

“Vstupujeme do éry, kedy pomocou špičkovej AI technológie a snímania mozgu začíname postupne odhaľovať, ako sa v mozgu tvorí význam a ako sa tento proces môže vplyvom psychických porúch narušiť. V medicíne je obrovský záujem využívať jazykové modely,” vysvetľuje Nour.  

Ak sa táto technológia preukáže pri nasledujúcich testoch ako spoľahlivá a bezpečná, podobné nástroje by sa mohli začať v klinickom prostredí objavovať v ďalšom desaťročí, dodáva Nour.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: