Používate doma germicídne UV žiariče? Na toto si dajte pozor, varujú vedci

Germicídne žiariče môžu vytvárať škodlivé látky

Zdroj: Unsplash (Serge Kutuzov, CDC), Úprava: VeZau.sk

Germicídne žiariče sú zariadenia, ktoré pomocou UV svetla dokážu znížiť počet patogénov v miestnosti. Bežné UV žiarenie je síce škodlivé pre oči a pokožku, no germicídne žiariče vyžarujú svetlo vo vlnovej dĺžke 222 nanometrov, ktorá sa považuje za bezpečnú.  

Výskum z inštitútu MIT ale nedávno odhalil, že tieto zariadenia nemusia byť až tak bezpečné, ako sme predpokladali. V rámci štúdie autori objavili, že tieto žiariče môžu v interiéroch produkovať potenciálne škodlivé zlúčeniny. Autori netvrdia že by sme sa mali týmto žiaričom vyhýbať úplne, no je potrebné zvoliť vhodnú silu vzhľadom na interiér a dobre priestor ventilovať.  

Na potenciálnu škodlivosť germicídnych žiaričov vedci narazili pri výskumoch znečistenia ovzdušia v exteriéri. Vonku prebieha množstvo fotochemických reakcií, dôsledkom toho, že vzduch je neustále vystavovaný slnečnému svetlu. Vo vnútri takéto reakcie až tak často neprebiehajú, no stávajú sa čoraz bežnejšími, s rastúcou popularitou germicídnych žiaričov. 

“S častejším používaním týchto zariadení sa časť oxidačných reakcií presúva do interiérov, čím sa môže spustiť kaskáda ďalších reakcií,” vysvetľuje profesor Jesse Kroll, jeden z autorov nového výskumu.  

Germicídne žiariče nabrali svoju popularitu počas pandémie COVID-19 ako spôsob ochrany interiérov pred vírusom SARS-CoV-2. UV žiarenie však vytvára v interiéri ozón, ktorý sám o sebe predstavuje zdravotné riziko. Keď však ozón vznikne, objavuje sa potenciál aj pre ďalšie oxidačné reakcie. UV žiarenie môže reagovať s ozónom a vytvorí takzvané OH radikály, ktoré sú mimoriadne potentné oxidanty.

Germicídne žiariče môžu predstavovať riziko 

V domácnosti máme zároveň niekoľko mimoriadne reaktívnych zlúčenín, ktoré síce samé o sebe riziko nepredstavujú, no môžu reagovať práve s oxidantmi. Vznikajú tak oxidované prchavé zlúčeniny, ktoré sú v niektorých prípadoch škodlivejšími ako neoxidované zlúčeniny.  

“Mať tieto látky v interiéri kde žijeme nie je práve ideálne,” hovorí Victoria Barber, spoluautorka výskumu.  

V rámci štúdie vedci skúmali ako vzniká znečistenie UV svetlom v uzavretom priestore kontrolovaným spôsobom. Najprv nechali svetlo svietiť len tak, potom začali postupne pridávať ďalšie zlúčeniny.  

S germicídnymi žiaričmi sa môžeme stretnúť hlavne v nemocniciach, reštauráciách, alebo komerčných priestoroch. Zakúpiť sa dajú aj do domácností, no zatiaľ ide o pomerne nákladné prístroje. Podobné zariadenia sa však častokrát predávajú ako náhrada ventilácie, hlavne v starších budovách, ktoré sa vetrajú ťažko. Výskumníci upozorňujú, že takto by sa rozhodne nemali používať.  

Výsledky štúdie pochádzajú z presne riadených laboratórnych experimentov, nie sú teda odrazom toho, čo sa môže diať v reálnej domácnosti. Autori štúdie však upozorňujú, že germicídne žiariče by sa mali používať v miestnostiach s dostatočnou ventiláciou. Zároveň nehovoria, že sú priamo nebezpečné, len že existuje priestor na obavu, ktorý treba preveriť experimentmi v realistickom prostredí.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: