Dlhodobé užívanie THC môže ohroziť hlavne tínedžerov: Čo sa deje v našom mozgu?

Marihuana môže ovplyvniť vývoj tínedžerského mozgu

Zdroj: Unsplash (Ethan De Long, 2H Media), Úprava: VeZau.sk

Lekárske a rekreačné užívanie marihuany sa stáva rozšírenejšie po celom svete a výskum z Johns Hopkins Medicine ukazuje že THC, hlavná psychoaktívna zložka, môže mať negatívny vplyv na mozog tínedžera.  

V rámci štúdie vedci vykonali experiment na myšiach, ktorý mal cieľ ukázať, ako môže zlúčenina THC ovplyvniť rozvíjajúci sa mozog. Ukázalo sa že užívanie THC zmení štruktúru mikroglií, špeciálnych imunitných buniek mozgu. Tieto zmeny môžu v najhoršom prípade zvýšiť riziko schizofrénie.  

“Užívanie marihuany môže obzvlášť ohroziť deti v tínedžerskom veku, ktoré sú dlhodobo vystavované účinkom THC, tvrdí Atsushi Kamiya,” jeden z autorov štúdie.  

Ako sme už spomenuli, THC je psychoaktívnou látkou. Znepokojivou správou je hlavne to, že za posledných 20 rokov sa jeho koncentrácia v rastlinách marihuany zvýšila o štvornásobok. Práve to môže predstavovať vyššie riziko pre dospievajúcich a ešte väčšie riziko pre tú skupinu, ktorá má nejakú predispozíciu na psychoaktívne poruchy.  

Mikroglie sú špecializované imunitné bunky v mozgu a nájdeme ich v centrálnej nervovej sústave. Mikroglie hrajú dôležitú úlohu pri komunikácií neurónov, imunitnej odpovedi a zdravého vývoja mozgu. Pri dospievaní sú kritické v procese mozgového vývoja, predovšetkým sociálnych a kognitívnych funkcii. Špecializujú sa aj na odstraňovanie prebytočných synapsií a vylučovaní chemických transmiterov.  

Výskumníci predpokladali, že ak niečo tieto procesy naruší, môže sa zmeniť spôsob akým mozog vysiela a prijíma signály. Svoje podozrenie overili experimentom, v rámci ktorého použili geneticky upravené myši. Tie mali mutácie napodobňujúce genetické riziko pre duševné poruchy u ľudí. Počas trvania experimentu vedci upraveným a normálnym myšiam denne vstrekovali jednu injekciu THC alebo neškodný roztok. Po mesiaci mali myši tri týždne oddych a po ňom nasledovali behaviorálne testy. Tie mali určiť ich psychosociálny vývoj.  

Ako ovplyvňuje THC vývoj mozgu?

Testy sa zameriavali na rozpoznávanie pachu, objektu, sociálne interakcie a pamäť. Výsledky ukázali, že myši s predispozíciou na duševné choroby mali menší počet mikroglií ako zdravé myši. Menší počet mikroglií vedci pozorovali hlavne v prefrontálnom kortexe, ktorý zodpovedá u myší a u ľudí za pamäť, sociálne správanie, rozhodovanie a iné funkcie.  

Ako sme už spomenuli, mikroglie sú zodpovedné aj za dospievanie neurónov v mozgu. Menší počet mikroglií preto môže viesť k častejším prípadom abnormálnych signálov, či komunikácie medzi neurónmi. Počas testov mali geneticky upravené myši po THC o 40% slabšie výsledky v pamäťových a sociálnych testoch.  

“Výskumy tohto typu sú obzvlášť teraz mimoriadne dôležité, pretože marihuana sa stáva čoraz viac mainstream. Len teraz ale začíname chápať ako ovplyvňuje mozgové imunitné bunky,” tvrdí Yuto Hasegawa, spoluautor štúdie.  

Autori štúdie ale upozorňujú, že čo sa deje v mozgu myší nie je možné priamo preniesť na človeka. Môže to však značiť, že aj náš mozog sa môže užívaním THC dlhodobo negatívne ovplyvniť.  

NAJNOVŠIE ČLÁNKY:

Zdieľaj článok: